Viden om hvad kvinder er gode til i bestyrelsessammenhæng

Det er ikke nogen hemmelighed, at kvinder stadig besidder en mindre andel af de danske bestyrelsesposter. Det er en skam, idet vi vil argumentere for at der er brug for begge køns kompetencer.

Stadil Advice har gennemført en undersøgelse om hvad de erfarne og kompetente bestyrelsesmedlemmer gør, som du kan lade dig inspirere af. I vores undersøgelse kiggede vi blandt andet også på forskellen på kvinder og mænd. Vi kunne spotte nogle forskelle som vi gerne vil dele, idet vi vil argumentere for at der er brug for begge køns kompetencer.

De forskelle, vi kunne spotte, handler især om:

  • Kvinderne scorer klart højst på relationsdelen, situationsfornemmelse og empati. De interesserer sig mere end mændene for historien bag historien og bruger tid på at forstå hvad der motiverer på et eksistentielt plan. De er således åbne og lydhøre og det kan give en dynamik i lokalet, hvor man fanger det som måske eller ikke vil komme frem.
  • Kvinder er mere forhandlingsorienterede end mænd, og søger konsensus. De bidrager til den gode stemning.
  • Mænd kan lære af kvinder, ved at tonen og åbenheden bliver en anden. Det bliver ikke så formelt, pokerfjæset ligges væk og mere latter kan forekomme.
  • Mænd kan godt opleves som meget saglige og selvsikre. Som et medspil hertil kan kvinder meget naturligt supplere med deres blik for helheden og det empatiske, som jo er vigtig for at bestyrelsen ikke bliver for virkelighedsfjern.

Noget andet interessant er det faktum, at man forandrer sig efter de mennesker man omgås. Det kan medføre at er man f.eks. kvinde og har 20 års erfaring fra erhvervslivet, kan der være en tendens til, at kvinder kommer til at minde mere og mere om de mænd, som de omgås. I bestyrelsessammenhæng er det derfor relevant at kigge på den mangfoldige sammensætning, ikke bare på køn, men også på alder og erfaring. De yngre bestyrelsesmedlemmer er ikke påvirket på samme måde som de erfarne og kan byde ind med netop at være upåvirket.

Samlet set vil vi dog mene, at selvindsigt er ekstrem vigtig, så man kan holde fast i de kompetencer som er nødvendige, f.eks. ens empati og situationsfornemmelse. De bør trænes livet igennem. Og det samme gælder ens åbenhed og nysgerrighed for hvad verden byder sig.

Vi har også spurgt Paul Mollerup, erfaren CEO og bestyrelsesformand, om, hvordan han ser fremtidens bestyrelser. Er der potentiale for noget andet, end vi hidtil har set? (f.eks. andre typer, yngre m/k, kortere tidsperioder)

”Jeg tror på større diversitet fremover. Vi skal væk fra ”Rip-Rap-Rup”, hvor bestyrelsesmedlemmerne ligner hinanden, og hvor vi dermed ikke får tilført noget nyt. Jeg har f.eks. endnu til gode at møde en SoMe-ekspert på min egen alder. Så vi skal tænke diversitet på alle fronter; køn, kompetencer, nationaliteter, alder.

 Det handler om: Hvad har vi brug for, hvad er vores målgruppe, hvad er vores produkt? Skal du ind på det tyske marked, skal du måske kigge efter en tysker. Eller få en ung SoMe-ekspert med og så uddan vedkommende undervejs. Der er så meget potentiale derude, som vi bør indtænke i fremtidens bestyrelser.”

Du kan møde Paul på hold 4, hvor han er coach og supervisor. Hold 4 starter til foråret 2022.

Data fra undersøgelsen:
•    Gruppen består af 24 personer
•    12 kvinder og 12 mænd
•    I gennemsnit har de hver:
•    Siddet i 12 bestyrelser
•    Over 15 års erfaring
•    Deltaget i over 250 bestyrelsesmøder
•    Anonymitet er lovet
Undersøgelsen er vejledt, overvåget og drøftet med Kjerulf & Partnere, som står bag Stadil Advice Personprofilen

Vil du vide mere, så læs her.


Med venlig hilsen

Christian Stadil & Jane Hahn

Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere