Hvad gør de erfarne og kompetente bestyrelsesmedlemmer?

-

Her er tre indsigter om, hvad der adskiller dem markant fra gennemsnitslederen

På vores Board Work uddannelse er en af vores supervisorer Jesper Lok med en omfattende bestyrelsesportefølje og CEO poster på CV’et. Han siger: ”Bestyrelsen skal sørge for, at CEO forlader mødet med mere energi end ved start”. Det stiller krav til bestyrelsesmedlemmerne. Jo, vel skal deres faglige kompetencer sidde i lige skabet, men man skal også have indsigt i ens personlige kompetencer, når feedback skal gives, konflikter håndteres og fornemmelsen, hvor de andre er henne, håndteres. Meget kan gå galt på kort tid, hvis ikke teamet funger. Det gælder både i lederteams, og det gælder også i bestyrelseslokalerne.

Det særlige ved bestyrelsesmøder er, at tiden er uhyre sparsom og dermed kostbar. I modsætning til daglige ledelse, hvor meget kan rettes op hen ad vejen, skal hvert minut udnyttes bedst muligt i bestyrelseslokalet. Det fik os på sporet af, om man kan sige noget om, hvad der kendetegner de, som lykkedes rigtig godt i den sammenhæng. Altså kan man sige noget om, hvilke karaktertræk der er mest egnet i bestyrelseslokalerne?

Ergo handler godt bestyrelsesarbejde ikke kun om faglighed. Direktør i Stadil Advice, Christian Stadil supplerer:

”Jeg kan på baggrund af selv at have deltaget i 300-400 bestyrelsesmøder i kommercielle organisationer og som rådgiver til flere bestyrelser og advisory boards konstatere, at ingen indtil nu har vist mig en kvantitativt baseret analyse, der på en videnskabelig sikker måde afslører, hvordan en strategisk erfaren bestyrelsesprofil ser ud. Hvorfor er det interessant og relevant? Jo, fordi alle som jeg har mødt på min vej, som har en markant erfaring i såvel bestyrelses- som direktionslokalet erklærer, at der er væsentlig forskel på, hvilke personlige kompetencer som gør en forskel, og som skal bringes i anvendelse i hhv. direktions- og bestyrelseslokalet.”

Hvad er det så, at de personlige kompetencer bidrager til, og hvilke spørgsmål du med fordel kan stille dig selv:

 • Energien hos dig og i rummet – har du indsigt i, hvordan du påvirker energien?
 • Indsigt i dine egne præferencer – ved du hvordan du håndterer feedback og konflikter?
 • Hvordan de faglige kompetencer kommer bedst i spil – du har en faglighed, som du er verdensmester i, hvordan formidler du den viden, så du får de andre med?
 • Teamdynamik – har du forståelse for dynamikken i rummet, hvornår skal du tale og tie?
 • Hvordan konflikter kan håndteres – dit input kan være afgørende for virksomhedens fremtid, ved du hvordan du afleverer de hårde facts?
 • Kvaliteten og potentialet i bestyrelsesarbejdet – har du blik for de andres input og tid?

Danmarks første undersøgelse af, hvem de erfarne bestyrelsesmedlemmer EGENTLIG er.

Vi ønskede viden om, hvad der kendetegner de, som lykkedes rigtig godt i bestyrelsesrummet, og om man kan sige noget om, hvilke karaktertræk der er ”værd at mestre”. Vi ledte og ledte efter undersøgelser med de erfarne bestyrelsesmedlemmers personprofiler sommeren 2021:

 • Men vi fandt kun kvantitative data omkring, hvor mange poster de har, og hvor mange penge de tjener
 • Derfor besluttede vi at udføre Danmarks første undersøgelse af, hvem de erfarne bestyrelsesmedlemmer EGENTLIG er
 • Ønsket var at få en valideret og repræsentativ profil for det erfarne danske
  bestyrelsesmedlem

Hvad er de erfarnes hemmeligheder? Hvorfor det er dem, som bliver og forbliver i bestyrelser?

Da vi kiggede deres personprofiler igennem, så vi mange tydelige lederprofiler, det vil sige ledere som er stærke på engagement, strategi, delegering og som har en god balance mellem de hårde og bløde kompetencer. Men da vi så kiggede på, hvad der for alvor adskilte dem markant fra gennemsnitslederen, vil vi især fremhæve tre indsigter:  

Indsigt 1: De er hårdføre og forandringsparate – hårde mod bolden, bløde på personen

De erfarne agerer hårdført, kan klare belastninger, kan arbejde under pres, og ønsker at udvikle sig personligt og arbejdsmæssigt i højere grad end gennemsnitslederen. De forventer meget af sig selv og andre. De er samtidige forandringsparate, kan man have mange bolde i luften og kan hurtigt ændre arbejdsmetoder.

I bestyrelseslokalet skal man ofte håndtere svære og følsomme emner. Det kræver en robusthed, hvor vi kan se at de erfarne ikke er bange for at træffe beslutninger under pres, der kan have store konsekvenser, samtidig med at de sover godt om natten.

Det er samtidig en kæmpe styrke, at de erfarne er forandringsparate, og derfor har et fleksibelt mindset, som gør at komplicerede beslutninger ikke ligger under for ens hårdførhed. Med andre ord hård på bolden, men åbne for den bane som spilles på.

Christian udtaler:

”De erfarne er på en og samme tid omstillingsparate og samtidig klar til at påtage sig et stort personligt ansvar, som kan udmønte sig i at der ubarmhjertigt bliver holder fast i en sag.

Indsigt 2: Strategiske og modige

Når man sammenligner de erfarne med gennemsnitslederen, sker der virkelig noget på det langsigtede, altså evnen til at agere strategisk. Det er jo også nærmet en af hovedformålene med at sidde i en bestyrelse, at man evner at komme med mulige og velgennemtænkte scenarier til direktionen/direktøren.

Det kræver også mod i at komme frem til en beslutning, samt en vis portion handlekraft at være god til holde driftsledelsen op på at beslutninger i realiteten eksekveres.

Christian supplerer:

”Det kræver mod at komme med ens egne bud på strategiske scenarier. Man skal samtidig have værktøjskassen i orden med hensyn til at tænke og fremlægge strategisk”

Indsigt 3: De er kreative og intuitivt tænkende

De erfarne er kreativt tænkende, visionære og lader sig ikke styre af praktiske barrierer. I forhold til gennemsnitslederen er de nærmest at beskrive som opfindsomme og trives fint med at udfordre på de strategiske planer. Det gør de også via deres veludviklet intuition, som jo er kombinationen af erfaring og viden.

Christian Stadil udtaler: ”Her ser vi, at de erfarne gør en forskel. De benytter sig af deres intuition, fordi der ikke er tid og ressourcer til at gå i dybden med analyser, og samtidig bidrager de til at udfordre ledelsens overordnede mål i form af at opstille strategiske scenarier ….”

Data fra undersøgelsen:
• Gruppen består af 24 personer
•    12 kvinder og 12 mænd
•    I gennemsnit har de hver:
•    Siddet i 12 bestyrelser
•    Over 15 års erfaring
•    Deltaget i  over 250 bestyrelsesmøder
•    Anonymitet er lovet
Undersøgelsen er vejledt, overvåget og drøftet med Kjerulf & Partnere, som står bag Stadil Advice Personprofilen
Personlighed = siger noget om, hvordan du spiller dine sociale kort
I daglig tale kan det, når en person ”har” personlighed, betyde, at vedkommende er fremtrædende, beundringsværdig eller særpræget. I psykologien betegner ”personlighed” individets helhed med alle dets egenskaber, såsom motiver, færdigheder og viden. Man har ikke en personlighed på samme måde, som man f.eks. har en hårfarve. Det er kun i samspil med omgivelserne, specielt med andre mennesker, at de træk udvikles og afspejles, som vi kalder personlighed.
Stadil Advice Personprofilen giver et billede af en fokuspersons adfærd i samspil med andre mennesker samt intuitiv og tilstræbt adfærd. Personlighedstest er en normativ test og viser decideret personlighedstræk og dette sammenholdt med en normgruppe. En personlighedstest er en struktureret selvbeskrivelse, som viser en persons foretrukne eller typiske måde at handle, tænke og reagere på, eksempelvis i erhvervsmæssige sammenhænge. Denne typiske eller foretrukne måde at handle på vil være mere eller mindre bevidst hos testpersonen.

Lad os afslutte med at spørge Jesper Lok, bestyrelsesformand og mester i forandringer om, hvor vigtigt det er med de personlige kompetencer?

“Meget. Det er ekstremt vigtigt at skele til de personlige kompetencer, om kemien passer. Man mødes oftest kun seks gange om året og har ikke meget tid sammen med en sat agenda. Derfor er det klogt at tænke kemien igennem, også når man leder efter nye kandidater. Mange bestyrelser får fagligt dygtige personer ind, som kan ødelægge dynamikken, være belærende og ikke bidrage til den gode energi.”

Du kan møde Jesper på Board Work hold 4, hvor han er coach og supervisor. Hold 4 starter til foråret 2022. Vil du derudover vide mere om de mest markante indsigter fra de 24 personprofil besvarelser, så skriv til os.

Glæd dig til næste Gentænkt, hvor vi stiller skarpt på, hvad du kan gøre for at booste din bestyrelseskarriere, og vi giver også et indblik i forskellen mellem mænd og kvinder, og hvorfor det er så vigtigt med en divers bestyrelse.

Med venlig hilsen

Christian Stadil & Jane Hahn


EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste artikler

Ugens mest læste