Du skal ikke vide alt, men hvem der ved hvad

Målet er vel for os alle at opnå den bedst mulige karriere efter nogle kriterier, som vi selv udstikker. Når kriterierne er klare, og karrieremålene formuleret, gælder det om at lægge strategien. Det er her, netværket kommer ind i billedet.

Facts:

💬 54% mener, at deres behov for sparring med et eksternt ledernetværk bliver større.

💬 82% mener, at vigtigheden af at have et stærkt internt netværk og gode sociale relationer er øget.

💬 71% mener, at betydningen af et godt netværk er blevet vigtigere.

💬 44% mener, at deres karrierevej bliver mere uforudsigelig.

Er det overraskende, at over 70% af ledere i LEX20 ser øget behov for sparring med netværk, såvel internt som eksternt?

Egentlig ikke.

Jeg har arbejdet med netværk i mere end 20 år, skrevet bøger om emnet og faciliteret mere end 400 netværksmøder; Netværk er et fantastisk middel til at opnå sine mål.

Tiden er for kostbar til selv at regne ud, hvordan udfordringer skal løses. Derudover oplever mange ledere en form for professionel ensomhed i en del situationer, hvor der er behov for en filterfri dialog med ligesindede. Derfor har ledernetværk deres berettigelse.

Udnyt kræfterne i dit netværk

Tilbage i 2018 i vores lederundersøgelse pegede lederne på, at de foretrækker mindre netværk (under 10 personer), idet det giver bedre mulighed for kvalificeret sparring. Så behovet for at blive inspireret af de rette er der.

Målet er vel for os alle at opnå den bedst mulige karriere efter nogle kriterier, som vi selv udstikker. Når kriterierne er klare, og karrieremålene formuleret, gælder det om at lægge strategien. Det er her, netværket kommer ind i billedet.

Hvis netværket er stærkt, kan en hvilken som helst opgave outsources helt eller delvist til den del af netværket, der kan bidrage positivt til processen.

“Jeg har brug for et godt netværk for at komme videre i mit karriereskifte”

Citat fra LEX20

Hvad med et par eksempler på, hvad målet med netværk kan være for den enkelte:

  • Ny viden skal deles for at blive endnu mere brugbar.
  • Fordi jeg skal fundraise mere.
  • Det er en vej jeg vil gå i salgsøjemed.
  • Behovet for sparring bliver større, jo mere kompleks ledelsesopgaven bliver.

Fordelene ved at netværke

Der kan være mange fordele ved at netværke, og en af de vigtigste er, at det er en effektiv måde at nå store mål på. Så har du store drømme og mål, kan netværk være midlet for dig.

Jo større mål, desto mere vil netværksdisciplinen være til gavn for dig, og du vil opnå succes på en lettere og mere effektiv måde. Har du hidtil ikke fået det ud af dit liv, som du har ambitioner om, er det tid til at redefinere dine mål og finpudse dit fokus, og ikke mindst få aktiveret og styrket dit netværk.

Er dit netværk gået i dvale?

Vi har alle sammen en eller anden form for netværk i baglandet, men tit er det misligholdt, glemt eller ignoreret. Det er dog aldrig for sent at få det i bevægelse igen. Der skal arbejdes med at forstærke netværket og gøre det klart til handling og resultater, og der er ingen nemme genveje.

Hemmeligheden bag et godt netværk er ikke, hvad du gør, men hvordan du gør det, og hvordan du arbejder sammen med andre mennesker og relaterer til dem. Nøglen er at arbejde med dine indre ressourcer, samtidig med at du arbejder med de ydre, nemlig dit netværk.

Du skal ikke bare netværke for at netværke – du skal vide, hvorfor du netværker, og hvad du gerne vil opnå. Vi lever i en tid, hvor vi opnår langt bedre resultater ved at kombinere idéer og ressourcer. Du har helt sikkert deltaget i brainstormmøder, hvor manges bidrag har bevirket, at resultatet blev langt bedre, end hvis du skulle have ordnet det selv.

Netværksfilosofien arbejder på samme måde: Ti hoveder tænker bedre end et! Vi skal dog huske på, at blot fordi man melder sig ind i et netværk, så bliver man ikke nødvendigvis en bedre netværker.

Vi vil i den forbindelse minde om modellen fra vores bog Netværk dig til succes:

Modellen, som vi kalder PHESKO-modellen efter forbogstaverne, viser de seks kompetencer, der skal til for at blive en succesfuld netværker. De er hver især vigtige byggesten, og tilsammen supplerer de hinanden på smukkeste vis.

Disse seks kompetencer er rimelig selvforklarende, men vi uddyber dem nærmere én efter én i vores bog, som vi vil anbefale dig at læse, hvis du har mod på at udvikle dig som netværker. I bogen nævner vi ligeledes ti dimensioner, som man bør kigge på, hvis man vil finde et professionel netværk, som matcher ens behov:

De ti dimensioner. Til inspiration har vi indtegnet profilen på Stadil Advice Executive Network, SAX

Hver dimension beskrives via en skala, hvor du kan krydse af i forhold til, hvad du umiddelbart har mest behov for ved denne dimension. Du skaber dermed din egen personlige netværksgraf, der så er din ledetråd, når du skal vurdere relevansen af et givet netværk. Du kan således anvende øvelsen, hver gang du skal vurdere et netværk, eller dit netværksbehov ændrer sig.

Til inspiration har vi indtegnet profilen på Stadil Advice Executive Network, SAX. Bemærk, at der både er udvikling og forretning som formål, samt at gruppen er delvist lukket. Man signer op for et år ad gangen, og i tilfælde af at nogen træder ud, kan der komme nye ind.

Afsluttende et citat mere fra LEX20:

“Vigtigheden er uforandret – og på et højt niveau!”

Du er meget velkommen til at skrive til mig på cs@stadil-advice.dk eller ringe på 20 14 78 45, hvis du har kommentarer eller spørgsmål.

God fornøjelse med din LEX6.

ANBEFALINGER TIL ARTIKLER OG VIDEOER, HVIS DU ER MERE NYSGERRIG:

FUN FACTS:

Især 40-49-årige med 62% mener, at deres karrierevej bliver mere uforudsigelig. Især ejerledere tror på det interne netværk, hvor kun 14% mener, at vigtigheden ikke er ændret.

Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere