Camilla Andersens hattrick: 2. scoring – Lederværdier skåret i granit

Som leder og menneske er Camilla defineret af sin sportskarriere. Hun har vundet to gange OL-guld og et verdensmesterskab. Læs hendes fortælling om aldrig at opgive, anerkende holdet, dig selv og omfavne fejl.

Vi har interviewet Camilla Andersen, ejer og direktør i Travel Sense, også kendt som en af dansk håndbolds største profiler og jernhård lady, om hendes udfordringer med at overleve en omsætningsnedgang på 95 %, om at miste, om at tro på at der stadigvæk er gyldne muligheder, om hellere at være fri end være del af et børsnoteret cirkus, om lederværdier og om øjeblikke, der ændrede hendes liv og skabte nye enestående muligheder.

Lad dig inspirere af en helt særlig livshistorie og kvinde. Mærk efter om det giver dig mod på at gentænke der, hvor du er lige nu. Vi fortæller Camillas historie i tre dele:
 

  1. Defining moments eller de gyldne øjeblikke – Fra ”var til at være”.
  2. Lederværdier – Giv aldrig op, anerkend holdet, dig selv og omfavn fejl.
  3. Travel Sense – Min passion for at give de unikke oplevelser videre.

Du kan læse anden del nedenfor. God fornøjelse.

Giv aldrig op, anerkend holdet, dig selv og omfavn fejl

Camilla Andersen har gennemført alverdens uddannelser, som man kan tage indenfor det at drive et rejseselskab. Selvfølgelig giver det point på tavlen, når man kender til tal og økonomi, kender branchens faldgruber og har sit netværk i orden.

Men det, der for alvor adskiller Camilla fra de andre ledere i branchen, er lederdannelse. En lederdannelse, som man ikke kan købe sig til – selv med det største kursusbudget – nemlig at være formet af en unik sportskarriere. At være OL-guldvinder og verdensmester, de ledere findes ikke i dusinvis.

Som leder og menneske er Camilla defineret af sin sportskarriere. Hun har vundet to gange OL-guld og et verdensmesterskab, og spørger man, hvad der var størst, er svaret VM 97:

”Vi spillede noget af den bedste håndbold nogensinde præsteret til VM i 97. Holdet var perfekt, hallerne var fulde af begejstrede fans, men i semifinalen bliver to danske fans stukket ihjel af en galning. Det var forfærdeligt, så frygteligt. Vi fik lov at sige nej tak til at spille finalen, men familierne til de afdøde opfordrede os til at spille for dem og for Danmark. Jeg får stadig gåsehud af hele den stemning og de op- og nedture, som var forbundet med at gennemgå hele følelsesregistret dengang.”

Selvom alle følelser er i spil med gåsehud, har Camilla aldrig grædt en tåre i forbindelse med alle sejrene:

”Jeg har altid tænkt, at det var holdet, der vandt, og at jeg var del af et hold. Men når jeg har løbet et af mine syv maraton og har gennemført, så bliver jeg berørt. Når du løber maraton, så er du bare dig selv. Det er kun dig, som kan tage æren for at gennemføre. Jeg er altid nervøs og spændt op til løbsdage, tænker en masse tanker og laver mentale regler med mig selv. Jeg må f.eks. aldrig give op, så skal jeg lære at nyde smerten og så videre.”

Det med ikke at give op og være lidt sejere end de fleste er overført og er en del af ånden i Travel Sense. At kæmpe for sit hold, at arbejde med sig selv og sine grænser er med til at definere kulturen:

”Fra sportens verden tager jeg med, at bag enhver sejr ligger masser af træning og forberedelse. Bare kald mig www.dobbelttjek.dk, for jeg forsøger virkelig at kontrollere og forberede alt. Når vi f.eks. skal have gæster af sted med flyet fra Kastrup, ved jeg, hvor flyet kommer fra, om det er forsinket, og om hele planen holder. Så kan vi på ny planlægge og tilrette.”

Glem work-life-balance

For Camilla flyder arbejde, fritid og det private sammen:

”For mig er der ikke noget, der hedder work-life-balance, der er ingen adskillelse; jeg har venner, som er kunder, og jeg blander det hele sammen i en stor cocktail.

Det er meget sjældent, at en kunde ikke vender tilbage. Jeg er del af deres virksomhed, hvor vi arbejder for det samme, nemlig at det skal gå godt. Vi har et partnerforhold, og er der udfordringer, tager vi det med det samme. Alt kan løses med ærlighed og en god drink, og alle kan forstå, hvis flyet er forsinket.
Vi løser sammen, og vi udreder, når vi kommer hjem. Jeg tror på, at man opbygger et ordentligt tillidsforhold ved at være sammen. Jeg tror også på, at alle begår fejl. Fordi man prøver. Du skal prøve og forsøge, men måske ikke to gange…

Jeg siger altid til mine folk, at de skal sige, hvis der sker fejl, så vi kan løse det. Der er intet, der forsvinder. Min styrke er at være handlingsorienteret, når fejl sker. Jeg vil jo allerhelst kunne sikre, at alt stemmer, men det kan du ikke i rejsebranchen, så jeg har måtte lære, at jeg ikke kan kontrollere alt.”

Hvilke ledere har sat sig spor?

Camilla har haft legendariske trænere. Vi nævner i flæng Ulrik Wilbek, Anja Andersen og Jan Pytlick. Camilla beskriver dem som meget elitære i deres ledelsesstil:

”…Men jeg måtte godt lave fejl, hvis bare jeg hurtigt kunne komme videre.
I håndboldsammenhæng har jeg altid haft selvtillid. Min mor sagde altid, at jeg kunne gribe og kaste og havde et højt bundniveau. Jeg har altid været bevidst om, hvad mine styrker og svagheder er. Aldrig været flov over mine svagheder, f.eks. at jeg ikke er god til at dække op. Det er ok, at du ikke kan alting. Det har jeg taget med fra sporten. Altså at tænke i at finde nogen, der er bedre end dig selv, der hvor du er svag.”

Derfor er medarbejderne selvsagt vigtige for Camilla:

”Vi er et hold, som skal supplere hinanden, jeg er intet alene, så jeg værdsætter mine medarbejdere enormt.”

Men da coronaen bryder løs, og medarbejderne sendes hjem, bliver Camilla som eneste tilbage og forsøger at redde, hvad reddes kan:

”Så var jeg alene, uden holdet og al den energi. Hold op hvor var det ensomt og hårdt. Fordi det har været ude af mine hænder. Jeg har altid troet på, at jeg kan arbejde mig ud af enhver situation. Men det kunne jeg ikke. Lige pludselig var der bare lukket. Vi har ikke kunne få støtte, fordi vi ikke har været lukket ned.

Løsningen var været at hustle sig igennem. Jeg har heldigvis en god investor (Birgit Aaby) og et godt økonomisk bagland. Men alt har en ende – jeg troede først, det handlede om, at vi først kunne sælge rejser til september, at vi kunne klare ½ år. Nu har det efterhånden stået på i et år. Det er en nedgang på 95 %. Det er vildt.”

Hvem anerkender direktøren?

“Det har betydet, at jeg har gået rundt alene og gjort alt arbejdet selv. I måneder uden at kunne se ende. Men det gjorde jeg, fordi jeg besluttede fra dag ét af coronaen, at Travel Sense også skal være der, når der genåbnes, og derfra handlede det bare om at regne ud hvordan.

Jeg har benyttet lejligheden til at gentænke vores strategi, og nu er jeg og mine medarbejdere klar igen til at sende vores kunder ud i verden, jeg kan ikke vente…

Men anerkendelsen, når jeg har gået rundt i de mørke stunder, har manglet. Hvem anerkender lige ejeren og direktøren? Jeg gik til min bedre halvdel, og vi talte om det. Jeg vil bare gerne høre ”du har gjort det godt”. Hvem skal give mig det? Nu er jeg blevet ret god til at anerkende mig selv. Birgit og min partner er også gode til at anerkende mig. Det betyder meget.”


Camillas enten/eller:

Så vidt Camilla og hendes lederværdier og om hvad der virkelig betyder noget i hendes lederskab.

Hvad med dig? Hvad er vigtigt for dig, hvad står du for, hvor tydelig er du, og hvad kan dine folk forvente? 

Vi vil give dig en lille udfordring i forhold til dine valg. Vi har otte valgmuligheder til dig. Du kan se, hvad Camilla svarer. Læner du dig op af Camilla, eller hvad vælger du?

Sprint eller marathon?
Camilla: Maraton
Small is beautiful eller big is beautiful?
Camilla: Small
Tradition eller fornyelse?
Camilla: Tradition – Bonus-information: Jeg er fan af kongehuset.
Natur eller storby?
Camilla: Storby
Impulsiv eller besindig?
Camilla: Besindig
Sikkerhed eller risiko?
Camilla: Sikkerhed
Omhyggelig eller hurtig?
Camilla: Omhyggelig
Rutiner eller opfindsomhed?
Camilla: Begge dele. På den ene side vil jeg godt kunne fungere ved kassen i Netto. Fordi jeg elsker rutiner. På den anden side skal jeg være opfindsom, når jeg skal udvikle Travel Sense.


Faktaboks: Camilla Andersen

– Ejer og direktør i Travel Sense siden 2002.
– Begyndte i rejsebranchen i 1997.
– Solgte i 2017 20 % af Travel Sense til Birgit Aaby, som ligeledes er bestyrelsesformand i virksomheden.
– Spillede 194 håndboldlandskampe, scorede 846 mål – selvom hun stoppede som 27-årig. Hun er den kvindelige landsholdsspiller, der er noteret for flest landskampmål.
– Dansk, Olympisk, Europa- og Verdensmester – vandt otte medaljer i alt til Danmark.
– I 2012 blev hun optaget i Danmarks Idrætsforbunds Hall of Fame.
– Master i Oplevelsesledelse fra RUC og en HD i Regnskab fra Syddansk Universitet. Ved at færdiggøre en MBA på Henley Business School.
– De seneste 12 år har hun siddet i forskellige bestyrelse, bl.a. otte år i Team Danmarks bestyrelse.
– Gift med Charlotte.


I tredje og sidste del kan du læse om, hvad Travel Sense er for en virksomhed, og om hvordan Camilla og hendes folk arbejder benhårdt på at give deres kunder helt unikke oplevelser for livet.

Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere