I denne artikel får du inspiration til at udvikle dit lederteam, hvor du og temaet selv har kontrollen og sætter tempoet.
Nye tider
Du ved det godt – du og dine ledere skal udvikles. Men hvordan? Et bud kan være at kigge indenfor hos Psykiatrifonden, som har skræddersyet deres eget lederakademi.
Formålet med at etablere lederakademiet er overordnet set at løfte kvaliteten af ledelsesarbejdet ved løbende at sikre fokus på ledelsesopgaven og den værdiskabelse, der følger heraf.
Lederakademiet giver dels den enkelte chef et individuelt løft, men understøtter samtidig ledelsesgruppen som team. Både i forhold til den del af ledelsesopgaven, der vedrører personalet, men også den del der vedrører strategi og organisation. Psykiatrifonden har ca. 50 ansatte, heraf en direktør og fem chefer, samt 80 frivillige.
Lederakademiet blev etableret for 1½ år siden, hvor Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden, oplevede et behov:
”Jeg fik et par nye ledere ind i organisationen og dermed et behov for at løfte en nyetableret ledelsesgruppe. Vi stillede os selv spørgsmålet: Hvordan kan vi arbejde med lederudvikling som proces og gøre det på en systematisk måde?
Ret hurtigt på et kickoff fandt vi frem til, at der var relevante temaer, som vi kunne tage udgangspunkt i. Selvom vi har vidt forskellige forudsætninger og erfaringer i gruppen, valgte vi temaer med tilhørende teorier, som vi så ville dykke ned i og perspektivere i forhold til vores virkelighed.”
RAMMERNE FOR LEDERAKADEMIET ER ENKLE
Facilitatoren, som er Christian Stadil, udsender forud for møderne den teoretiske ramme, som ledergruppen har valgt at fokusere på. Teorien skal udfordre og give input til de valgte temaer, som fx kultur.
For de erfarne ledere er det gavnligt at få teorier genopfrisket og diskuteret på ny, og for de uerfarne er det en stor hjælp at få kvalificeret input.
Ledelsesgruppen mødes i egne mødelokaler kl. 9.00, får en croissant og kaffe og fortsætter frem til kl. 12.30, hvor der afsluttes med sandwich. Møderne afholdes ca. hver anden måned.
”Ledelsesgruppen er begejstret for konceptet. Vi har forstærket vores samarbejde, udviklet det strategiske blik, fået bedre hånd om ledelsesopgaverne, og vi får håndteret problemstillinger og dilemmaer sammen. Før skete alt dette mere bilateralt, nu bruger vi vores møde og rum til reel ledelsessparring, til at dele svære problemstillinger med hinanden og til at løfte hinanden. Og vi når også at kigge på fonden”, fortæller Marianne.
“LEDERAKADEMIET HOLDER OS TIL ILDEN”
Formatet passer godt til Mariannes ledelsesgruppe. Der er en fælles opfattelse af, at ledelsesteorien er et naturligt og meget inspirerende udgangspunkt for ledelsesudviklingen i gruppen, og at det er en unik mulighed for i fællesskab at sætte det i perspektiv til egen virkelighed og egne problemstillinger.
Gruppen er vant til at orientere sig i nyeste viden i deres generelle arbejde og nyder at løfte deres niveau med teorier og inspirerende læsestof og balancere vidensløftet med det praktiske og det case-mæssige.
Marianne fortæller: ”Lederakademiet og møderne holder os til ilden i forhold til, at vi hele tiden kan se ledelsesopgaven som en selvstændig opgave og noget, der ikke skal forsvinde i dagligdagens øvrige opgaver.
Ledelsesopgaven er jo bred og omfatter hos os både den personlige ledelsesdel, det strategiske og det værdibaserede. Det er er særskilt vigtigt for mig at løfte de chefer, som jeg har ansat. Gerne til en rimelig pris. Vi er en NGO og har ikke en stor pengekasse, så vi skulle gribe det kreativt an.”
En af Mariannes ledere er Lars Hübertz, som er program- og kampagnechef hos Psykiatrifonden. Han er relativ ny leder i gruppen og sætter her ord på, hvad han mener udbyttet er:
”Jeg synes, at vi har fået en fælles referenceramme og ledelsesværktøjer, som tager udgangspunkt i praktiske eksempler. Man kan bedre byde ind, fordi det er ledelseskollegaer og dermed folk, der kender kulturen og kender til, hvad vi gerne vil ændre på.
Det at få live eksempler at binde teorien op på, det er enormt stærkt. Sekundært skaber det en stor grad af tillid og fortrolighed, som binder os mere sammen. Vi teambuilder faktisk i samme moment.”
5 SKRIDT TIL SELV AT GÅ I GANG
Hvis du vil i gang med at bygge dit lederakademi, er her fem skridt til at komme i gang:
- Inviter ledergruppen til et kickoff og få talt om, hvilke temaer I har behov for at arbejde med. Her skal I være åbne og nysgerrige på, hvad alle har at sige. Alle har mulighed for at påvirke processen. Alle køber ind på, at ingen er den perfekte leder, men at man ved fælles hjælp kan nå langt. Alle er indstillet på at se udover egne snævre interesser og vil helheden.
- Aftal rammerne for akademiet. Hvis I gør det som Psykiatrifonden, er det et møde hver anden måned i 3½ timer i egne lokaler. Hold fast i at mødes og prioritér det. Et godt deltagerantal er 4-6 ledere i en gruppe. En sæson i lederakademiet kan passende være 4-6 møder, så er et nyt kickoff med brainstorm på nye emner betimeligt.
- Find en facilitator udefra til at drive og styre møderne. En som også kan byde ind med teorier, input og erfaringer. En som kan forstå jer, jeres strategi og det I vil.
- Indkald og udsend forberedelsesmateriale. Noget er obligatorisk, andet er ekstra. Det kan være artikler, TED talks, udsnit af bøger eller podcasts.
- Hold mødet og sæt jeres etiske agenda, tal fortrolighed, tillid og åbenhed igennem, så alle sidder med samme billede af, hvordan jeres problemstillinger vendes.
God fornøjelse – Vi hører gerne fra jer, hvis I vil have mere viden om, hvordan I selv kan gå i gang.