Meningsfuld ansvarlighed

-

Når du går på arbejde, kommer hjem, køber mad, spiser den, og stiller dig selv spørgsmålet: “Hvad er meningen med alt dette?”, har jeg et bud. Mit forslag til at finde mening i ens liv er kort sagt at finde principper og værdier, som du virkelig tror på, og derefter tage ansvar for at opfylde mål, der stemmer overens med disse principper og værdier.

Der er to vigtige aspekter af denne tilgang, som jeg gerne vil understrege. Det første er ideen om at tro på noget virkelig. Det andet er ideen om at tage ansvar. Til sidst vil jeg guide dig gennem, hvordan du kan afprøve denne vej til mening.

Hvornår tror du på noget?

Alle har værdier og principper, om man er klar over dem eller ej. Alle har regler og overvejelser, der fortæller dem, hvad de skal gøre. Værdier og principper kan stamme fra forskellige kilder som egne oplevelser, mennesker, man ser op til, ens religion eller kultur. Men hvem eller hvad skal bestemme, hvilke værdier og principper du burde følge?

For eksemplets skyld vil jeg bede dig om at forestille dig, at du er en troende kristen (hvis du foretrækker det, kan du erstatte kristen med en tilhænger af en anden religion). Som troende kristen har du sandsynligvis tilegnet dig værdier og principper fra den kristne tro.

Det betyder, at det i høj grad er den kristne tro, der bestemmer, hvilke værdier og principper du følger. Da din kristne tro er en konstant i dit liv, har de værdier og principper, du har tilegnet dig, en solid basis at bygge på.

I dette scenarie kan man sige, at du virkelig tror på, at de værdier og principper, du har tilegnet dig fra din kristne tro, er sande for dig. Hvis du også tager ansvar for at opfylde mål, der stemmer overens med disse kristne værdier og principper, er du tæt på at finde en form for mening i dit liv.

Jeg bruger kristendommen som eksempel, fordi religion er relativt let at forholde sig til, når det kommer til tro. Selvom det ikke er en ideel løsning, ville det være enklere at finde et fundament for ens værdier og principper gennem en religion. Derudover er det også mere enkelt at vælge værdier og principper, da man let kan finde en eksplicit beskrivelse af de værdier og principper, man bør have som en god tilhænger af en religion

. Det er sværere at navigere i, hvilke værdier og principper man bør have som et godt menneske, hvis man for eksempel tror på en form for godhed i sin kultur. Det kan dog være en hjælp at finde litteratur om emnet, men man er stadig nødt til at lave sine egne overvejelser.

Ansvarlighed og ejerskab

Når man forsøger at finde mening i livet, er ansvar og ejerskab afgørende aspekter. Ansvarlighed handler om at tage ejerskab over resultater og opfyldelsen af mål. Uanset om målet opnås eller ej, er det vigtigt at se på sig selv og tage ansvar. Hvis man kun tager æren, når tingene går godt, og distancerer sig fra målet, når det går dårligt, viser det manglende forståelse for ansvar. Manglende ansvar kan føre til manglende integritet og stagnation i ens personlige udvikling.

For at føle mening og formål i livet er det nødvendigt at tage ansvar for opfyldelsen af mål, der stemmer overens med ens værdier og principper. Dine handlinger og beslutninger skal være i tråd med det, du virkelig tror på. Det betyder, at ansvarlige handlinger kan være forskellige for hver person, afhængigt af deres individuelle værdier og principper.

Prøv det selv

Hvis du vil finde mening og formål i livet gennem meningsfuld ansvarlighed, er det vigtigt at starte med at reflektere over dine egne værdier og principper. Tag dig tid til at identificere, hvad der virkelig betyder noget for dig, og hvad du tror på. Dette danner grundlaget for dit personlige fundament.

Når du har identificeret dine værdier og principper, kan du begynde at tage ansvar for at opfylde mål baseret på disse. Dette kan omfatte at træffe beslutninger, der er i overensstemmelse med dine værdier, handle i overensstemmelse med dine principper og være ansvarlig for resultaterne af dine handlinger.

Husk, at det at finde mening i livet er en individuel rejse. Det er op til dig at udforske, reflektere og træffe beslutninger baseret på dine egne værdier og principper. Ved at tage ansvar og leve i overensstemmelse med det, du virkelig tror på, er du på vej mod at finde en dybere mening og formål i dit liv.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste artikler

Ugens mest læste