Stefan Hallas, chefrådgiver i Atelier Danmark, deler sine oplevelser fra Stadil Advice Ledernetværk, bedre kendt som SAL-netværket. Selvom han var usikker på, om en leder i hans stilling, der ikke har personaleansvar, kunne passe ind i sådan et netværk, så har Stefan ikke fortrudt et eneste sekund.
Skift i lederroller skabte mistillid og professionel ensomhed
”Flere gange gennem min karriere har jeg mærket, at når jeg er steget i graderne i firmaet, og mine kolleger og samtidig gode venner ikke er steget tilsvarende, så sker der et brud i den tillid, der har været imellem os.
Nogle gange har det været et halvt år, nogle gange har det været to minutter, men når viden har ligget i forskellige niveauer, så skaber det en mistillid, og pludselig føler man sig professionel ensom. For du kan ikke sparre med dem, du plejer at tage den slags med.
Det kan f. eks. være, at der skal ske en ændring i en organisation. Og det er noget jeg ved noget om, fordi jeg er blevet spurgt til, om jeg synes det skal være person A, B eller C, der skal have en ny titel.
Så sidder man måske sammen med B og har en samtale, om hvordan gør vi på det her projekt, og man kan godt mærke, at B ved, at der skal ske noget, men ved ikke rigtigt, hvad der skal ske. Så kan man jo ikke være ærlig og sige, tag det bare roligt, i overmorgen har du en helt anden rolle, for du skal lave noget andet. Der er man jo nødt til at holde en facade, samtidig med at man skal være professionel og sig selv. Det er svært at være i den situation”, fortæller Stefan Hallas, chefrådgiver i Atelier Danmark.
Fra betænkeligheder til indsigt
Styrken ved SAL-netværket er, at man deler ud af sine udfordringer i dagligdagen med de andre medlemmer. Derfor opfordres alle til at bidrage med cases fra deres daglig virke.
Stefan Hallas havde sine betænkeligheder, inden han meldte sig ind, fordi han var ikke topleder, men ”kun” en faglig mellemleder fra byggebranchen. Men de betænkeligheder blev gjort til skamme, da han for kom ind i SAL-netværket.
Han opdagede, at de erfaringer og udfordringer, som han oplevede, også var noget, andre ledere kunne nikke genkendende til. Og uanset hvilken branche de kom fra, så var der rigtig mange paralleller og forhold, der gik igen.
Planlagte pusterum: hvorfor netværksmøder betyder så meget
”Jeg er jo ret ny i netværket, men jeg synes, man bliver taget rigtig godt imod. Jeg synes, det er rigtig rart, at der er sådan en fortrolighed i det her netværk, at man kan være ærlig om tingene. At man har et fælles netværk, et fælles sted at mødes og vide, at her kan jeg fortælle om mine bekymringer, eller dele mine største glæder. Og det bruger jeg meget.
Nogle gange kan man gå længe med et problem. Men det, at man taler med andre mennesker om det på et andet tidspunkt, i et planlagt pusterum i en travl hverdag, det betyder ekstremt meget for mig. Det er noget, jeg glæder mig til, hver gang.
Jeg ved f.eks., at om 14 dage skal jeg til næste netværksmøde. Det har jeg sat dagen af til. Jeg ved, at jeg skal være til stede og så slukker jeg nærmest telefonen og siger til mig selv, at nu kan du slappe af og lytte til, hvad de andre har at sige.
Det med, at du bliver spurgt til råds som noget, som du måske ikke er verdensmester i, men du bliver spurgt til, hvordan du ser på et givent problem, det er rart. Og din holdning bliver hørt. Bagefter kan du selv spørge til råds, hvis du har et eller andet, du har brug for at vende.
Individuel sparring og nye perspektiver på ledelse
“For eksempel da jeg faktisk skulle stige i graderne og blive chefrådgiver, blev jeg bedt om at ændre en smule på mig selv i min væremåde. Der tænkte jeg, “hvad fanden betyder det?”
Så talte jeg lidt med Stadil Advice og meldte mig ind i et underforum til et netværksmøde. Der fik jeg individuel sparring af fire medlemmer af netværket, hvor de sagde, prøv at tænke på det sådan her, prøv at vende det her den vej rundt.
Efterfølgende kom jeg frem til, at det måske bare handlede om, at jeg skulle blive bedre til at uddelegere mine opgaver, i stedet for at ville løse det hele selv. Og det har jeg så taget med mig fra det møde.” fortæller Stefan Hallas med begejstring i stemmen.
Mødet med ligesindede skaber værdi
Med de erfaringer, som Stefan Hallas har gjort sig i de to år, han har været med i SAL-netværket, så vil han klart anbefale andre om at give det en chance at være medlem af et ledernetværk. For det at komme ind i et sted, hvor du møder nogle mennesker, som er der af samme grund som dig selv, er givende. Det kræver dog, at man også har lyst til at give noget af sig selv.
”De første gange krævede det selvfølgelig, at jeg skulle overbevise mig selv om, at jeg var god nok til at være med. Det er sådan en usikkerhed, jeg får, når jeg skal med i noget helt nyt. En sund usikkerhed, tror jeg. Så kræver det måske en lille smule ydmyghed, at man ikke bare kommer væltende ind og tror, at man skal tage rummet.
Man skal selvfølgelig byde ind, og man skal være aktiv i samtalerne, når man er med i det. Men man skal ikke bare sætte sig over hjørnet, og krydse armene og sige, at det behøver jeg ikke at være en del af. Nu lytter jeg bare.
Selv om jeg har en ”Pippi-tilgang” til at være med i SAL-netværket, så kan jeg stadigvæk blive ramt af, at jeg kun er faglig leder uden personaleansvar. På den måde har jeg ikke den samme lederrolle, som de andre, der er til stede i netværket. Jeg kan ikke fyre og hyre på nogen måde, men jeg kan påvirke folks dagligdag og deres måde at arbejde på. Men det er slet ikke det, der bliver lagt vægt på.
Der bliver lagt vægt på, at man kommer og deltager, er aktiv og har en sund og fornuftig tilgang til at være med. Og så vil jeg ønske, at jeg blev bedre til at tage kontakt til de andre mellem møderne og bruge det netværk, jeg nu har været så heldig at få serveret og fået muligheden for at være en del af.” siger Stefan Hallas.
Struktur og støtte i SAL-netværket
Stadil Advice Ledernetværket mødes 6-7 gange om året en hel dag fra 9-16. Det er et professionelt faciliteret netværk, hvor fremmøde og loyalitet er stort. Man sidder i et fortroligt forum på 20-25 ambitiøse ledere. Der er en oplægsholder/facilitator, som berører nogle højaktuelle emner, og som man som medlem af netværket også kan være med til at udvælge.
”Stadil Advice, der faciliterer SAL-netværket, er super gode til at lytte til os medlemmer. Hvis man kommer med et emne, og siger, at det her kunne være interessant, så kan det måske ikke lige komme med på årets program, men jeg er ret sikker på, at det bliver taget til efterretning, og måske kan det passe i næste års program eller et særarrangement.”
Stresshåndtering i lederrollen
“Noget af det, der har gjort indtryk på mig, og som jeg har taget med mig, er, at mange af oplægsholderne også har været ramt af enten meget stress, for travle hverdage eller meget svære situationer. Det kan jeg genkende.
De har været rigtig dygtige, rigtig søde og rare at fortælle åbent om det. Summen af det, de har forklaret, er, at man skal huske at lytte til sin krop. For jeg har også selv en meget, meget travl hverdag, med alt for mange timer hver uge og med to små børn. Så er det meget svært ikke at tage arbejde med hjem.
Så man skal huske at slippe det lidt, når man kommer hjem til familien. Og så tale med sine partner om det, når man er alene eller mens børnene sover. For de kan godt fornemme, når mor og far er ked af det eller er stresset over arbejdet. Det har jeg virkelig tænkt meget over og taget til mig.” afslutter Stefan Hallas.
Interviewet med Stefan Hallas og ovenstående artikel er udført og skrevet af Rushy Rashid Højbjerg, dansk journalist, forfatter og radio- og tv-vært.