Danmarks førende stressforsker udfordrer traditionel stressforståelse

Helle Hein ryster op i vores gængse opfattelse af stress og mener, det er på høje tid at se ud over den konventionelle tilgang. Hein påpeger, at vores fokus på kroppens balance kan være en snæver tilgang, da stress kan have flere nuancer, end vi tror.

Op mod 30% af danske voksne oplever stresssymptomer ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen, hvilket medfører stigende sygemelding blandt medarbejdere.

AS3 har skrevet en artikel om emnet på baggrund af et interview med Helle Hein, arbejdsforsker og forfatter til ‘En giftig stresscocktail.’ 

I artiklen udfordres den gængse forståelse af stress. Helle påpeger, at stress ikke udelukkende kan reduceres til ubalance eller overbelastning.

Læs med nedenfor og få en hurtig opsummering om bl.a. de fire unikke stressformer: burnout, boreout, moralsk stress og eksistentiel stress ⬇️

Udfordringen med traditionel stressforståelse

Helle Hein ryster op i vores gængse opfattelse af stress og mener, det er på høje tid at se ud over den konventionelle tilgang.

Traditionelt har vi betragtet stress som en fysiologisk reaktion på ydre påvirkninger, med hormoner som adrenalin og noradrenalin i hovedrollen. Men Hein påpeger, at vores fokus på kroppens balance kan være en snæver tilgang, da stress kan have flere nuancer, end vi tror.

De fire stressformer

Heins forskning, baseret på kvalitative data fra 20 års undersøgelser om mening og motivation på arbejdspladsen, fører hende til identifikationen af fire distinkte stressformer:

  1. Burnout
  2. Boreout
  3. Moralsk stress
  4. Eksistentiel stress.

Disse fire stressformer er ikke kun baseret på traditionelle opfattelser af krav og ressourcer, men inkorporerer også elementer som værdier, mening og integritet i arbejdslivet.

Burnout opstår, når kravene i arbejdet overstiger de tilgængelige ressourcer, hvilket resulterer i en følelse af kompromitteret mestringsfølelse.

Boreout opstår, når individet ikke har mulighed for at bruge sine kompetencer og viden, hvilket fører til en følelse af forringet værdi.

Moralsk stress opstår på grund af et moralsk dilemma, der fører til en følelse af tab af faglig og moralsk integritet.

Eksistentiel stress udspringer af et dybt eksistentielt vakuum, hvor individet forsøger at fylde det med en falsk mening.

En god eller en giftig stresscocktail

Hein argumenterer for, at vores individuelle mentale programmering spiller en afgørende rolle i, hvordan vi håndterer arbejdsopgaver. Nogle trives i stabilitet, mens andre trives i spænding.

Ledere opfordres til at forstå og matche medarbejdere med opgaver, der passer til deres mentale sammensætning.

I arbejdslivet er der en afgørende dynamik, der opstår i samspillet mellem opgaven, individet og konteksten. Disse tre elementer kan enten skabe en meningsfuld arbejdssituation eller en giftig stresscocktail. 

“Når vi sætter mennesker med en bestemt mental programmering til at løse bestemte typer af arbejdsopgaver, så kan der enten være et vidunderligt match – eller arbejdsopgaven kan være belastende.

Og da vi ikke kan lave om på hverken opgaven eller personen, så bliver vi nødt til at kigge på, hvordan vi kan ændre rammene for arbejdet. Det er hér, vi skal lede efter både årsager og løsninger.”
– Helle Hein. Kilde: AS3

Konklusion og fem gode råd til ledere og HR

Hein understreger vigtigheden af at forstå stress i en bredere kontekst og opfordrer til en mere nuanceret tilgang til stresshåndtering.

Hun argumenterer for, at traditionelle løsninger baseret på ligevægtsparadigmet ofte ikke virker og kan forværre problemerne.

Lederne opfordres til at slukke automatpiloten, stille flere spørgsmål og tænke langsommere for at identificere og håndtere stressformer mere effektivt.

Hein opfordrer også til forbedrede trivselsmålinger, der går ud over de klassiske symptomer og inddrager bagvedliggende mekanismer. Dette, sammen med en bredere forståelse af stressformer, kan bidrage til mere effektive forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Hun understreger, at HR-afdelinger spiller en central rolle i at forbedre organisationens tilgang til stress.

Helle Heins 5 råd til ledere og HR:

  1. Stress er ikke i individet, men i symptomerne. Årsagen til stress findes i arbejdskonteksten, ikke individet. Løsninger skal søges her.
  2. Stress handler ikke altid om ubalance mellem krav og ressourcer. Vi skal supplere antagelsen om ubalance med andre faktorer for at forstå årsagerne til stress.
  3. Identificér stressformen før handling. Undlad at reagere eller foreslå løsninger, før du har præcist identificeret den specifikke form for stress. Blind intervention kan forværre situationen.
  4. Sluk automatpiloten og vær nysgerrig. Stil flere spørgsmål, før du giver svar eller søger løsninger. Undgå rutinemæssige reaktioner og vær nysgerrig i tilgangen.
  5. Glem myten om ikke-robuste mennesker. Robusthed og mening i arbejdet er forbundet. Øget opmærksomhed på meningsfuldhed kan mindske risikoen for stress.
Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Mathilde Ive

Mange veje kan føre til medlemskab af et ledernetværk. Nogle gange kan det være de rigtige spørgsmål på det rigtige tidspunkt, der baner vejen.

Læs mere

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere