Svaret på, hvad du skal studere, falder ikke ned fra himlen

-

Hvordan finder man ud af, hvad man skal studere, hvad man vil arbejde med, eller hvordan man i det hele taget træffer beslutninger om sin fremtid? Jeg har en idé til, hvordan man kan finde svarene på disse spørgsmål, med særlig fokus på at finde ud af, hvad man bør studere.

Med andre ord har jeg udviklet en metode til at besvare spørgsmålet om, hvad man ønsker at studere.

Det er ikke en endegyldig metode eller på nogen måde en objektiv metode, men det er en tilgang, som jeg har haft stor succes med i min coaching og i mine egne beslutninger. Derudover mener jeg også, at den giver logisk mening.

I denne artikel vil jeg bruge metoden til at besvare, hvordan man finder ud af, hvad man skal studere, men den kan lige så godt anvendes til generelle beslutninger om ens fremtid.

Et godt udgangspunkt som er værd at nævne

Studievalg kan være en kilde til stor forvirring for mange, og det er helt forståeligt. Men i stedet for at beklage samfundets uretfærdigheder og hvor vanskeligt det er for unge at vælge en uddannelse, kan vi tage en mere konstruktiv tilgang. Lad os fokusere på, hvad vi selv har kontrol over. Valget af, hvad vi vil studere, er en beslutning, vi i høj grad kan påvirke.

Nu, hvor vi har etableret, at vi har kontrol over denne beslutning, er vi på rette vej til at besvare spørgsmålet om, hvordan vi finder ud af, hvad vi skal studere. Det handler om at opdage vores passioner og interesser. Det kan være en rejse, hvor vi udforsker os selv, vores styrker, og hvad der inspirerer os mest.

Metoden

For ikke at forvirre mine læsere yderligere, vil jeg hurtigt forklare, hvad metoden er, og derefter vil jeg gå igennem den, trin for trin.

Min metode til at træffe en beslutning, såsom hvad man bør studere, handler først og fremmest om at erkende, at det er en beslutning, der kræver viden og dermed en indsats for at opnå den nødvendige viden. Man skal have et solidt grundlag for beslutningen, og en af mine vigtigste pointer er, at dette grundlag ikke kommer af sig selv.

Derefter handler det om at lave en plan for at opnå dette grundlag. Det sidste trin er at træffe beslutningen baseret på grundlaget. Jeg tror bare ikke, at det er her, hvor de fleste har det svært. De fleste har svært ved at træffe en beslutning, fordi de mangler den nødvendige viden til at gøre det. Der er tre trin til at træffe en sådan beslutning. Lad os gå igennem dem:

1. Erkendelsen af, at man ikke har nok viden til at træffe beslutningen

Det lyder simpelt, og det er det faktisk også. Men det kan være let at overse. Det handler om at begynde med at spørge sig selv: “Har jeg et solidt grundlag for at træffe denne beslutning?”

Min hypotese er, at alt for få stiller sig selv dette spørgsmål og derfor forsøger at træffe en beslutning, der sandsynligvis er forkert eller bare et godt gæt. Jeg vil påstå, at manglen på dette spørgsmål også er med til at underminere ens selvtillid. Man bliver overbevist om, at man er klar til at træffe beslutningen, og når man ikke føler sig klar, begynder man at tvivle på sig selv.

Der er dog intet galt med en selv – i hvert fald ikke i denne situation. Jeg tror, at folk er vant til, at svaret på store spørgsmål bare falder ned fra himlen, og når det ikke sker, bliver de forvirrede.

Jeg tror ikke, der er mere i det end det, og det eneste, vi kan gøre, er at tage ansvar og træffe beslutningen på egen hånd. Med andre ord tror jeg, at mange mennesker står over for at skulle træffe en beslutning på egen hånd for første gang. Jeg vil gerne anbefale alle i denne situation at se det som en mulighed for at vokse som person. Jeg er klar over, at dette råd kommer fra en 21-årig, så tag det med et gran salt og bedøm selv, hvor enig du er.

Allerede ved at ændre spørgsmålet fra “Hvad bør jeg studere?” til “Hvordan finder jeg ud af, hvad jeg bør studere?” er et godt udgangspunkt. Denne ændring viser respekt for det arbejde, der skal udføres, før den endelige beslutning kan træffes.

2. Lav en plan for at opnå tilstrækkelig viden til at træffe beslutningen

Igen, det er meget simpelt. Det er også meget kedeligt. Jeg har ingen holdning til, om det er godt eller dårligt, at gode beslutninger kan være kedelige. Men jeg tror ikke på ideen om, at man kan forvente at finde svaret på, hvilken beslutning man skal træffe, gennem magiske åbenbaringer. Bemærk, at jeg siger “forvente” – det betyder ikke, at det aldrig sker, men jeg tror ikke på, at man kan gå og vente på sådan en åbenbaring hver gang en svær beslutning opstår. Derfor tror jeg på det kedelige arbejde bag succesfulde beslutninger. Hvis du ikke er enig, er det selvfølgelig helt i orden, men så vil jeg ikke anbefale denne metode.

Det kedelige arbejde består i at vurdere, hvilken viden der er nødvendig for at træffe beslutningen, og derefter lave en plan for at opnå denne viden. Hvis du skal vælge, hvad du skal studere inden for kvote 1 den 5. juli, ved du, at du skal være klar til at træffe beslutningen om, hvilken uddannelse du vil tage på den dato. Så vurderer du, hvilken viden du mangler for at træffe beslutningen, og laver en plan for at opnå denne viden inden beslutningen skal træffes.

Selvfølgelig er det lettere sagt end gjort. Jeg har coachet flere mennesker i at gøre netop dette, og hvis det var så simpelt, ville der nok ikke være behov for coaching. Ideen er simpel, men udførelsen er ikke altid let. Men når man først har forstået ideen, er man godt på vej.

For eksempel kan det være svært at vurdere, hvilken viden der er nødvendig for at træffe beslutningen. Måske har du ikke engang tilstrækkelig viden til at vurdere, hvad du bør vide for at træffe beslutningen. Her er det vigtigt at starte et sted, og i sådanne situationer er det nyttigt med sparring eller rådgivning. Vurderingen af, hvad du bør vide for at træffe beslutningen, kan ændre sig over tid, så begynd et sted og byg videre på ideen. Coaching kan hjælpe dig med at komme i gang og generere disse ideer, men det samme kan samtaler med venner, familie eller endda personer, der har studeret det, du overvejer at studere.

3. Træf beslutningen

Mit fokus er ikke så meget på dette trin, fordi jeg tror, det kommer naturligt, når du har gennemgået de to første trin.

Derfor har jeg ikke meget at sige her. Jeg vil dog opfordre dig til, når du vurderer dine tidligere beslutninger eller når du er i tvivl om en beslutning, du har truffet, at vurdere de to første trin. Var du klar over, at du ikke havde nok viden? Hvis ikke, er det ikke nødvendigvis et problem, men et tegn på, at du ikke har fulgt metoden. Har du lavet en plan for at opnå tilstrækkelig viden? Har du fulgt planen? Hvis ikke, kan det også være et tegn på, at du ikke har fulgt metoden.

Afsluttende bemærkninger

Denne metode er ikke universel, og det er heller ikke meningen. Jeg kan ikke garantere, at den virker for alle, og der er helt sikkert andre metoder, der også kan føre til gode beslutninger. Men det er min metode, og jeg har fundet den meget nyttig, så jeg vil gerne dele den med andre. Hvis du synes, den lyder interessant, så prøv den af. Hvis ikke, er det også helt i orden.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste artikler

Ugens mest læste