Sådan kommer du i betragtning til bestyrelsesposter

Læs med, når bestyrelsesformand Jesper Lok giver sit besyv med, hvad man skal kunne for at komme i betragtning til bestyrelsesposter.

Læs med, når bestyrelsesformand Jesper Lok giver sit besyv med, hvad man skal kunne for at komme i betragtning til bestyrelsesposter.

Q: Hvilke kompetencer efterspørges til bestyrelsesarbejde?

“Når man er CEO og har siddet i en direktion, har man mere eller mindre skullet det hele selv, derfor er det krævende at være CEO. Når man sidder i en bestyrelse med sin spidskompetence, f.eks. innovation, betyder det mindre, at man ikke kan bidrage til f.eks. revisionsudvalget. Dine spidskompetencer er vigtige, men derudover skal du kunne deltage i samtalerne i bestyrelseslokalerne og forstå, hvad der sker.
 
Du skal have spidskompetencer indenfor f.eks. innovation, digitalisering eller andre temaer. En bestyrelse er mere som et kollegium af folk med forskellige kompetencer. Du skal næsten være verdensmester i en eller to kompetencer, og må derudover ikke være svag i bestyrelsesdisciplinerne. Det er nemlig vigtigt at forstå, hvornår ens kæpheste løber af sted med en, uden sammenhæng til hvad man i øvrigt arbejder med i bestyrelsen.
 
Det er også vigtigt, at du kan stille gode og brugbare spørgsmål, så du udfordrer CEO på den konstruktive måde. Fx ”Hvad holder dig vågen om natten?” må man godt spørge om. Igen hvis man stiller spørgsmål, skal man ramme plet, de skal bidrage til den gode energi og ikke være spørgsmål, der udstiller at du ikke har forberedt dig. Du skal også kunne bide dig fast, hvis det er nødvendigt, hård mod bolden, blød mod personen, plejer jeg at sige.”

Q: Kan man i bestyrelsen godt kæmpe om, hvad der er vigtigt?

“Ja, derfor er der stor forskel på at være formand og menigt medlem. Formanden skal prioritere og finde ud af, hvordan vi tilrettelægger bestyrelsens arbejde og ikke mindst prioriterer det.

Formanden sørger for at sende CEO og direktion afsted med rette prioritering. Nogle gange ser jeg direktioner, der har alt for meget på tallerknerne, fordi bestyrelsen har overdynget dem med opgaver.”

Q: Hvordan foregår udskiftninger og fornyelser i bestyrelser?

“Bestyrelser skifter ud ind imellem for at styrke og tilføre de rette kompetencer. Nogle kan fx besidde en kompetence, som ikke længere er relevant. Det er ikke nok at være klog om et emne, der ligger fem år tilbage – bestyrelsesarbejde kræver, at du hele tiden er nysgerrig. Det er forskel på, hvilke kompetencer du besidder, og hvor hurtigt udviklingen foregår.”

Q: Er det formanden, som styrer sammensætningen i bestyrelsen?

“I de fleste bestyrelser nedsætter vi et nomineringsudvalg, eller også udvælger man 2-3 fra bestyrelsen, som udgør udvalget. Mange gange er formanden med. Herefter er den gode praksis, at bestyrelsen udarbejder et kompetence-kort over, hvilke kompetencer der samlet er brug for i bestyrelsen, og så lader nomineringsudvalget løbe med det.

Det er vigtigt at have kandidater klar, for meget kan ske; folk kan få en tagsten i hovedet, nye kompetencer efterspørges, efterfølgerplanlægningen skal sikres.”

Q: Hvor vigtige er ens personlige kompetencer?

“Meget. Det er ekstremt vigtigt at skele til de personlige kompetencer, om kemien passer. Man mødes oftest kun seks gange om året og har ikke meget tid sammen med en sat agenda. Derfor er det klogt at tænke kemien igennem, også når man leder efter nye kandidater. Mange bestyrelser får fagligt dygtige personer ind, som kan ødelægge dynamikken, være belærende og ikke bidrage til den gode energi.
 
Det bliver mere og mere normalt med normeringsudvalg. Det er så vigtigt at afklare kompetencer, ikke bare faglige, men personlige – også i forhold til diversitet. Mange bestyrelser får brug for underudvalg, så der kan du også komme i betragtning. Der er ofte behov for at dykke ned i noget dybt – det kunne være, hvad der sker på onlinesalg af fødevarer om fem år – og så tage eksperter ind i udvalgene.”

Jesper Lok er bestyrelsesformand og mester i forandringer

Bestyrelseskarriere:

  • Formand for Dagrofa, Vestergaard Company, World Marine Offshore, næstformand for Allianceplus A/S, Pisiffik, Rely On Nutec, bestyrelsesmedlem for UNICEF Danmark, EAC Invest, Silverstream Technologies og Global Maritime Forum.
  • Tidligere. adm. direktør i DSB, Svitzer og landechef A.P. Møller.
  • Tidligere personlig assistent for Jess Søderberg.
  • Uddannet MBA og videreuddannet sig fra IMD, Harvard og Columbia. 
Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere