Fire gode råd til at løfte din bestyrelse eller dit advisory board

-

Står du overfor at skulle udvikle din bestyrelse eller sidder du i en bestyrelse med plads til forbedring, vil her give et par bud på, hvad du kan gøre:

 1. Spraglet er bedre end ensfarvet – Kend personprofilerne i bestyrelsesteamet, og sørg for diversitet i profilerne – både ift. governance og strategi. Har I overblik over såvel de faglige som de personlige kompetencer som medlemmerne har? Og har I skelet til såvel, køn, alder og baggrund?
 2. Undgå de to faldgruber: Image-beskyttelse og informationspåvirkning. Undersøgelse viser at vi kan mangle mod så i stedet for at sige hvad vi mener, lider vi af at være for optaget af hvad de andre tænker. Dernæst lider vi også under, at hvis de andre siger det samme, så må jeg nok også hellere holde mig til det.
 3. Træn i at være ”blind høne”. Alle i bestyrelsen kan med fordel blive mere optaget af alt det de ikke ved, i stedet for at smide løsninger i hovedet på CEO. Den blinde høne er ydmyg og optaget at blive klogere. Den blinde høne tilbyder spændende scenarier til diskussion.
 4. Rum/styr ”de populære i klassen” alias de med ekstremerne. Der vil med garanti være medlemmer i bestyrelsen som er forandringsparate, hårdføre, Risikovillige, hurtige og opfindsomme – Det er også stjernekompetencer som flytter din bestyrelser og jeres agenda. Men det skal styres, og det kræver en kompetent formand.

Der vil ofte være medlemmer i bestyrelsen som er forandringsparate, hårdføre, risikovillige, hurtige og opfindsomme – Det er også stjernekompetencer som flytter din bestyrelser og jeres agenda. Men det skal styres, og det kræver en kompetent formand og kontant kultur i bestyrelseslokalet.

Hvad er bedst, en bestyrelse eller et advisory board?

De kan noget forskelligt og der kan være faser hvor det ene passer bedre end det andet.

For mange mikrovirksomheder (under 10 ansatte) kan et advisory board være et godt første skridt, inden at man måske etablerer en bestyrelse. Det er mindre forpligtende og samtidig får man input til at træffe de rigtige strategiske beslutninger. Man får også som ejerleder den sparring som typisk ikke finder sted i den daglige drift. Når vi hjælper med at etablere et advisory board starter vi typisk med at komme omkring disse 10 gyldne spørgsmål:

 1. Hvorfor etablere et advisory board (eller bestyrelse)?
 2. Hvorfor er det aktuelt nu – eller på et andet tidspunkt?
 3. Hvilken forskel skal et advisory board gøre for selskabet?
 4. Hvilke 2-3 hovedspørgsmål skal advisory boardet koncentrere sig om?
 5. Hvilke kompetencer/profiler skal være til stede?
 6. Hvordan skal advisory boardet styres og administreres? Herunder: Hvem skal være formand?
 7. Hvordan skal sammenhæng mellem driften og advisory boardet være?
 8. Hvordan skal det praktiske være ift. mødested, -antal og varighed?
 9. Er der honorar eller andet til medlemmerne?
 10. Er der særlige forhold som er gældende for selskabet?

Hvis du vil i gang med at etablere dit eget advisory board, kan vi assistere dig med såvel kandidater som at sætte et format op, facilitere det hvis du ønsker det, så du kan koncentrere dig om at høste.

Hvis du står overfor at skulle etablere eller udvide dit advisory board eller din bestyrelse, så kan du muligvis finde inspiration her.

Hvis du vil have et godt overblik over bestyrelsesmarkedet: Link til undersøgelsen SMV Bestyrelsesrapporten 2020 fra BoardPartner

Hvis du vil mere, så tjek resten af vores hjemmeside ud. 


Med venlig hilsen

Christian Stadil & Jane Hahn

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste artikler