Nye medier kommer konstant til, og nye generationer sætter deres præg på, hvordan nye måder at netværke er og kan, må siges at være stadig aktuelt og fascinerende. Vi oplever en massiv interesse for mulighederne i netværk og relationsopbygning i virksomheder og organisationer, såvel i Danmark som internationalt.
Det er ganske enkelt blevet anerkendt som “den nye kompetence”. Man kan nærmest beskrive det som et paradigmeskift, hvor vi er gået fra at betragte netværk og relationer som vigtige, men som noget man er født med, og som sker tilfældigt, til noget som kan trænes og bruges bevidst og struktureret. Vi har lært, hvordan man kan træne den “muskel”, gøre den stærk og bruge den målrettet, og det kan være en afgørende succesfaktor for en virksomhed.
“Netværk dig til succes” er titlen på vores bestsellerbog og koncept, som anvendes af mange virksomheder i bestræbelserne på at gøre deres medarbejdere til bedre netværkere. Specielt virksomheder, som har tæt kundekontakt, og hvis omsætning er et direkte resultat af, hvor gode deres medarbejdere er til at opbygge og omsætte relationer, har indset, at netværkskompetencen er vigtig at få trænet på lige fod med kompetencer indenfor ledelse, salg, kommunikation m.m. Jeg tror på, at de bedste resultater opstår, når man arbejder bevidst og struktureret med at få kortlagt sit netværk og lærer, hvilken netværksadfærd der situationsbestemt giver den bedste feedback.
Vi har udviklet et koncept, der omsætter ønsket om, at “her i virksomheden skal vi blive bedre til at netværke”, til noget konkret og handlingsorienteret. Når det i virksomheden bliver meldt ud, at man skal blive bedre til at bygge langvarige relationer op og dermed til at omsætte sit netværk til forretning, så efterlader det ofte medarbejderne med en afmagtsfølelse. Den bygger på, at det er såmænd indlysende nok og svært at være uenige i, men hvad skal vi så gøre?
Det kan ligefrem udvikle sig til modstand, fordi ledelsen blot fastholder sit budskab og groft sagt siger: ”Jamen, så kom dog i gang!” Det svarer til, at man kaster en, der ikke kan svømme, i vandet og så blot råber: “svøm!”
Efter vores overbevisning er det nødvendigt at nedbryde netværksdisciplinen i konkrete kompetencer, og sådan kom vi frem til de seks grundlæggende kompetencer for den dygtige netværker.