Kundecase: Gitte Ankersen

Det kan være en stor omvæltning at gå fra at være kollega til leder i en startup, hvor rollerne er meget flydende i begyndelsen. Men når organisationen når en vis størrelse, opstår behovet for at strukturere processerne og definere rollerne skarpere.

Gitte Ankersen har gennem otte år taget turen fra administrationschef til COO i Ensure Pensionsmæglere. Den transformation har krævet nye kompetencer, men også nye sparringspartnere. Dem har Gitte Ankersen fundet i Stadil Advice Ledernetværket – også kaldet SAL-netværket.

Udfordringer og ansvar ved ejerledede virksomheder

”Vi er en mindre virksomhed. Igennem de sidste ti år er vi gået fra at være 5 til 50 medarbejdere. Min rolle er skiftet fra administrationschef til COO. Der er derfor ikke så meget sparring at hente for mig i de forskellige afdelinger her hos os.

Og så er vi også en ejerledet virksomhed. Det betyder, at jeg i flere situationer, som en del af min personlige udvikling, har befundet mig lidt på en øde ø mellem dem, der ejer virksomheden, og så organisationen og medarbejderne, som jeg føler mig som værende en del af,” fortæller Gitte Ankersen og fortsætter.

”For hvornår er du en del af en kultur i storrummet og de dialoger, der er der? Hvordan viser du, at du stadig interesserer dig for de mennesker, som jo er en stor del af virksomheden, selv om du nu sidder fysisk inde på et lukket kontor som chef? Det stiller nogle store krav til, hvordan du agerer som menneske og hvordan du går forrest med det ansvar, du har.”

Gitte Ankersen stod derfor med dilemmaet om, hvordan hun skulle lede både opad og ud i organisationen. Om hvordan hun skulle bruge den indflydelse, man har som chef, og så alligevel ikke har det fulde ansvar, fordi det er en ejerledet virksomhed.

SAL-netværket har hjulpet mig med at udvikle mine ledelseskompetencer

”For at kunne gå ind i lederskabet og få koblet ny viden og udvikling på mig som person, rakte jeg ud til Stadil Advice Ledernetværket, også kaldet SAL-netværket. Som ny leder kan man nogle gange tænke, gad vide om der overhovedet er andre, der har de samme dilemmaer som mig. Og jeg tænkte, jo mere ansvar jeg får, jo mere skal jeg nok blive i stand til at også kunne svare og vide ting. Men man skal komme til den erkendelse, at du har brug for andre,” fortæller Gitte Ankersen.

”Det at gå ind i det her rum i SAL-netværket har åbnet op for disse ting for mig. Jeg er blevet opmærksom på noget af det, jeg ikke ved. Og det ved du jo ikke, før du træder ind i det rum. Og det er gaven, kan man sige. At du lige pludselig hører nogle andre, som måske er kommet lidt længere frem i deres erkendelse af, hvad de ved eller ikke ved. Og de deler ud af nogle ting, som jeg ikke lige har været opmærksom på,” uddyber Gitte Ankersen.

Stadil Advice Ledernetværket – SAL-netværket mødes 6-7 gange om året en hel dag fra 9-16. Det er et professionelt faciliteret netværk, hvor fremmøde og loyalitet er stort. Der er en oplægsholder/facilitator, som berører nogle højaktuelle emner, og som man som medlem af netværket også kan være med til at udvælge.

Man sidder i et fortroligt forum på 20-25 ambitiøse ledere. Alle er indstillede på at deltage og bidrage i den værdiskabende sparring på højeste niveau. I SAL-netværket fandt Gitte Ankersen den sparring, hun ledte efter. Og selvom det kan være svært for hende at komme afsted, så er det noget, hun har valgt at prioritere.

Fra tilskuer til aktiv deltager

”Jeg er måske ikke den klassiske fødte netværkstype, som kaster mig ud i hvad som helst, og som synes, at det at netværke i sig selv er det, der driver det for mig. Jeg har brug for et sted, hvor jeg ved, at vi kender hinanden.

Det betyder ikke, der ikke kan komme nye til eller nogen, der stopper. Men det, at der er nogle personer, som har været gennemgående gennem årene, gør, at jeg i starten har siddet og været lidt medpassager og lyttet lidt,” siger Gitte Ankersen.

Den store værdi ved et professionelt netværk

Nu er jeg et sted, hvor jeg også kan dele og åbne op. Og er den der kommer med en case på bordet, som de andre så også kan få noget med hjem fra. Det giver en stor værdi for mig, at Christian og Jane faciliterer det på den måde, de gør. At man både kan gå i plenum eller man kan have sådan nogle lidt mindre settings, hvor man kan sidde og diskutere, hvis man gerne vil diskutere noget, der ikke skal ud til hele flokken,” udtaler Gitte.

”Gaven er at blive opmærksom på alt det, du ikke ved.”

Gitte Ankersen

Gitte Ankersen har haft stort udbytte af at være en del af SAL-netværket. Det har givet hende ro og ballast som leder. Hendes anbefalinger til andre, der overvejer at gå ind i et ledernetværk, lyder derfor:

”Jeg tror, det er vigtigt at give det en chance. Fordi det er først, når du har prøvet det, at du finder ud af, hvad det skaber af værdi. Datoerne er planlagt. Jeg ved, hvad der skal ske i netværksåret.

Det er altid forbundet med, at jeg skal afsted, at jeg tænker, at jeg skal forlade virksomheden, og det er svært. Men det er altid værdifuldt. Lige så snart man giver sig selv lov til at træde lidt væk og få et break og få noget andet inspiration, føler jeg, at jeg kommer tilbage som en bedre version af mig selv.

Så er der det med, at du ikke ved, hvad du mangler, før du står i det. Det bedste råd er at give dig selv muligheden for at lære at være åben overfor andre mennesker.

Jeg er blevet inspireret til god litteratur og af nogle dygtige mennesker, som også er gået ind i det rum sammen med mig, og som også har købt ind på udviklingen og så videre. Jeg kan mærke, at jeg er blevet en bedre leder.

Jeg laver stadigvæk fejl, og der er også stadig ting, jeg ikke ved, hvordan man skal håndtere. Men nu har jeg jo et sted, hvor jeg ved, at jeg kan gå hen og få sparring. Og så har jeg lært meget mere om, at det er okay at være i et dilemma. Det er okay at tvivle og det er ikke alt, jeg har svaret på. Men nogle gange kommer svaret jo.

Selvom jeg tænker at den her bliver svær, så skal jeg trække vejret og så går det nok. Jeg kan mærke på mig selv, at jeg har roen til, at selvom udfordringen bliver større og virksomheden bliver større og større, så skal tingene nok løse sig.”


Interviewet med Gitte Ankersen og ovenstående artikel er udført og skrevet af Rushy Rashid Højbjerg, dansk journalist, forfatter og radio- og tv-vært.

Del dette opslag:

Relaterede artikler

Kundecase: Mathilde Ive

Mange veje kan føre til medlemskab af et ledernetværk. Nogle gange kan det være de rigtige spørgsmål på det rigtige tidspunkt, der baner vejen.

Læs mere

Kundecase: Jørgen Urhbrand

Selvom man er en erfaren leder, har man stadig behov for at have et pusterum. Og det får man i netværkene. Sådan er mit SAX-netværk.”, fortæller Jørgen Uhrbrand, direktør i AS3, som har været en del af netværket hos Stadil Advice i fem år.

Læs mere

Kundecase: Stefan Hallas

Stefan Hallas opdagede SAL-netværket, at han blev udfordret og inspireret fagligt og mødte nye mennesker. Det vigtigste var dog, at han fandt et netværk, hvor han kunne sparre med ligesindede, og dermed kom han ud af den professionelle ensomhed, som han mærkede i sin hverdag.

Læs mere