Facts:
💬 56% forventer, at uddannelse/videreuddannelse bliver endnu mere vigtig, kun 9% at det bliver mindre vigtigt.
💬 74% forventer et større behov for anden inspiration end uddannelse.
💬 32% forventer et øget behov for karrierecoaching.
💬 44% forventer, at deres karrierevej bliver mere uforudsigelig.
Hvis ikke du udvikler dig, hvad gør du så?
De fleste kender dette udsagn, som er mere aktuelt end nogensinde før. Vi har spurgt over 130 danske ledere om blandet andet deres syn på udvikling og ikke mindst vigtigheden af dette.
Udvikling er et område, der optager os en del, og vi har udviklet en model eller en opskrift for, hvordan du kan sikre dig, at du lever et arbejdsliv med udvikling og passion. Den vil vi gerne dele, for hellere udvikling end afvikling, eller som en af lederne skriver:
”Stilstand er lig død – og jeg er på ingen måde interesseret i at “stivne” – men jeg tænker også, at jeg er nødt til at være opmærksom på, at jeg ikke favner over mere, end jeg magter.”
Tilbage i 2008 skrev vi bogen ”Professionel Passion – Om det meningsgivende arbejdsliv”, hvor vi opfandt modellen for det passioneret arbejdsliv. Det gjorde vi, fordi vi tror på passion som en af de stærkeste drivkræfter i verden.
Passion er det, der tænder os, og det, vi ønsker at bruge vores liv på. Når solen går ned efter en vellykket og berigende dag, er det ofte vores passion, vi kan takke for at give os mening med det, vi gør.
Passion er også en energi, der befordrer excellente resultater på alle niveauer i samfundet, og som indre ressource muliggør den lykke, handlekraft og merværdi.
Lykke Friis om passion
I bogen interviewede vi passionerede mennesker, blandt andet Lykke Friis. Hende har vi just haft fornøjelsen af at opleve igen, her 12 år efter vi første gang mødtes til en snak om passion i arbejdslivet.
For passioner hænger sammen med udvikling, og der er lige nu helt enestående muligheder for at bringe alverdens passioner i spil, for vi er i en tid, hvor det er mere legalt end nogensinde før at have hjertet med i arbejdet.
Der er brug for, at vi udvikler ideer, produkter og viden. Vores evne til at være i kontakt med os selv er vores store styrke, og den kan vi blive meget bedre til at omsætte, når vi får løftet passionsbarometeret.
Tilbage i 2008 udtalte Lykke Friis:
“Jeg vil gerne hive tæppet til den internationale scene op.“
Dengang var hun prorektor på Københavns Universitet, senere minister for klima, energi og ligestilling, så prorektor, og i dag er hun direktør for Tænketanken EUROPA. Lykke er en af de få, der har visioner for sit arbejdsliv, og de vedrører passioner:
”Jeg har en overordnet vision om, at jeg skal prøve at arbejde med min passion mange forskellige steder, for det udvikler passionen, og det udvikler også mig som leder og som menneske. Omdrejningspunktet er det internationale. Passionen er kort sagt at være med til at hive tæppet op til den internationale scene og dermed få flere til at forholde sig til den europæiske og internationale udvikling.”
Så Lykke lever stadig med passion og udvikling og da vi hørte hende sidst, var det med mindst lige så stort engagement som for 12 år siden. Fuld af liv, energi og endnu mere reflekteret. Så hvordan kan du lade dig inspirere?
At finde sin professionelle passion
Finder du din professionelle passion, finder du også formlen på det meningsgivende arbejdsliv.
Vores grundmodel nedenfor rummer de syv komponenter. Udgangspunktet er de tre variable: passion (det, du brænder for), stjernekompetence (det, du er god til) og markedsværdi (efterspørgslen efter dig), som i figuren er illustreret med tre cirkler.
Jo mere du optimerer de tre variable, desto mere oplever du de tre eftertragtede tilstande, nemlig motivation (din energikilde), flow (dit grundlag for at skabe resultater) og lykke (dine følelsers fitnesscenter), der i figuren er udtrykt i fællesmængder mellem de tre variable.
Opnår du en god dynamik mellem de tre tilstande, vokser udbyttet i form af professionel passion, som er udtrykt i det centrale felt.
Vores budskab er, at det er vigtigt at kigge udad og holde øje med, hvad der efterspørges i omverdenen. Lige meget hvor god, du selv synes, du er eller bliver, hjælper det intet, hvis du ikke forstår at omsætte det i forhold til markedets efterspørgsel.
Ledere anerkender behovet for at følge med
Vores ledere anerkender også behovet for at følge med, som et citat fra vores lederundersøgelse siger:
”Jeg forventer at skulle fortsætte med en vis videreuddannelse, indtil jeg stopper 100 % på arbejdsmarkedet”
Og mange forventer, at deres ledelseskompetencer skal forbedres, for som en anden siger:
“Nye værktøjer til ledelse bliver nødvendige, de yngre generationer kræver anderledes lederskab end der vi ser lige nu. Det er helt andre ledelsesparadigmer der bliver vigtige”
Nogle ledere giver også deres bud på, hvordan de prioriteret udvikling, og hvad de rent faktisk gør:
”Det er vigtigt med åndehullerne – vigtigt at trække sig lidt væk for at kunne det hele klarere. En inspireret leder med tanker og visioner må da også være at foretrække …“
“Lær af hvad andre gør, og del det du selv gør“
“Jeg vil aldrig kunne få nok af at læse bøger og høre foredrag om, hvordan andre har fået succes, arbejder med ledelse og strategi, arbejder mere effektivt etc.”
Dit T-kryds
Således er de fleste ambitiøse ledere opmærksomme på at være i udvikling livet igennem, sådan er betingelserne i dag. Er det hårdt, umuligt, eller er udvikling i virkeligheden det, som driver os?
Man kan også se på udvikling i samspillet med lykken. Som et paradoks: På den ene side er det nødvendigt at stræbe fremad, være sulten efter mere. På den anden side er det vigtigt at have evnen til at være tilfreds.
Der er to læresætninger i ethvert menneskes liv: Hvordan kommer jeg dertil, hvor jeg gerne vil være? Opnår jeg det, jeg ønsker? Den anden læresætning er: Taknemmelighed og tilfredsstillelse. Kunsten er at balancere, hvad der er rigtigt for dig. For det er helt forskelligt, hvad der skal til, for at vi føler os tilfredse og lykkelige. Men der er fælles ting, som gælder for stort set alle mennesker, er: Du skal vokse, og du skal gøre noget for andre, som er ud over dig selv.
Måske derfor er mange ledere fokuseret på personlig udvikling og coachingen som metode:
”For mig er coachingen er frirum, hvor der er mulighed for i et trygt rum at trykafprøve tanker og overvejelser.”
”Coaching er stadig relevant, men med mere fokus på fortsat at holde sig relevant i det eksisterende job end på karriere.”
Kan man blive for gammel?
Det er aldrig for sent at genopdage eller finde sin passion. Karen Blixen startede sit forfatterskab som 46-årig, Stephen Covey sit forfatterskab som 50-årig, og som det sidste eksempel skal nævnes Peter Drucker.
Han var pioner inden for managementverdenen siden 1930 og skrev et hav af betydningsfulde bøger. Drucker proklamerede som 70-årig, at han de næste 17 år af sit liv ville udvikle sig lige så meget som de første 17 år af sit liv. Som 87-årig blev han hyldet af omverdenen, for det var lykkedes ham.
I 2006 var han igen aktuel med en ny bog, som udkom i forbindelse med hans 95-års fødselsdag. Det er aldrig for sent.
Det afspejler sig også i vores undersøgelse, at selvom vi har spurgt modne ledere, hvoraf mange er i deres anden halvleg karrieremæssigt, svarer de, at de stadig skal lære nyt. Ingen sidder på hænderne og lever af erfaringen, dertil sker udviklingen for hurtigt. Så hvad skal nogle af dem lære:
” … mere viden indenfor SoMe og øvrige IT områder”
” … følge med i udviklingen i de online muligheder, der konstant forandres”
”Selvstudier af de nye teknologiske muligheder, samt nye regler og retningslinjer bliver vigtige for at holde sig ajour og konkurrencedygtig.”
Vil du arbejde videre med din Professionelle Passion, så har vi samlet en række spørgsmål, du kan stille dig selv for at blive klogere på, hvad din passion, dine stjernekompetencer og din markedsværdi er. Du kan downloade dem som pdf nedenfor.
Du er meget velkommen til at skrive til Jane eller Christian på cs@stadil-advice.dk eller ringe på 20 14 78 45, hvis du har kommentarer eller spørgsmål.
Anbefalinger til artikler og videoer, hvis du er mere nysgerrig:
- Sådan finder du din professionelle passion
- Giv dit arbejdsliv et pitstop
- Hvorfor alt fra erhvervsbosser til topatleter er begyndt at læse en 2.000 år gammel filosofi? “Det er et våben mod magtesløshed”
Fun facts:
- Mellemlederne er de mest optimistiske, idet 51% mener, at deres relevans er blevet større, hvor det kun gælder for 22% af direktørerne.
- Især ejerledere med 82% forventer et større behov for anden inspiration end uddannelse.
- Blandt de 40-49-årige forventer 90% et større behov for anden inspiration end uddannelse.
- Især de 40-49-årige med 62% forventer en mere uforudsigelig karrierevej.