Som en passioneret fortaler for personlig og faglig udvikling er jeg altid på udkig efter inspirerende læsning, der kan udfordre mine tanker og berige min tilgang til ledelse.
Her får du mit personlige perspektiv på bogen “The Fourth Turning Is Here” af Neil Howe.
Anmeldelse: “The Fourth Turning Is Here” af Neil Howe
“The Fourth Turning is here” blev anbefalet af min gode ven, Morten Kamp, en yderst kvalificeret psykolog, og jeg var spændt på at dykke ned i den.
Bogen og dens forgænger har nærmest forudsagt nøjagtigt, hvad der er sket fra 2008 og frem – fra finanskrise til pandemi, krige og kaos i USA. Den konstaterer tørt, at det gik som forudset, men også hvad vi som verdensborgere kan forvente de kommende 10-20 år.
Tiden udvikler sig cyklisk
Hele udgangspunktet er, at tiden ikke udvikler sig lineært, men cyklisk. Hver cyklus kaldes en saeculum, som er 80-100 år og matcher nogenlunde en livslængde for et menneske og en fuldstændig fornyelse af befolkningen på jordkloden.
Han fører bevis på det med udgangspunkt i den angloamerikanske historie, men refererer også til langt de fleste folkeslag fra antikken, som også havde spottet mønstret.
Historisk perspektiv på nutidens udfordringer
Hvert saeculum består af fire “turnings” eller sæsoner, der kulminerer i vinteren. Forfatteren forudså ikke blot begyndelsen af denne vinterperiode inden for en femårig ramme, men også dens forventede afslutning omkring 2030-2035.
Vinteren er præget af kaos, pandemier, krige, revolutioner og sammenbrud af systemer og civilisationer – præcis de udfordringer, vi står overfor i dag.
Et eventuelt genvalg af Donald Trump kan yderligere forværre situationen, eller måske vil hans nederlag igen føre til kontroverser og uro.
Det uforudsigelige forretningslandskab
Denne uforudsigelige tid kræver, at dem af os, der er aktive i erhvervslivet, herunder ledere, bestyrelsesmedlemmer og rådgivere, ændrer vores tankegang.
Siden marts 2020 har verden udviklet sig fra relativt forudsigelig til relativt uforudsigelig, og vi må begynde at tænke: “Hvad hvis… vi endnu ikke har set noget?”
Det kræver en ny tilgang til strategisk planlægning og krisehåndtering for at imødegå de udfordringer, vi står overfor.
Tre strategiske råd til ledere og rådgivere
Forberedelse er afgørende
Når vi arbejder med strategi, er det vigtigt at skelne mellem uforudsigelighed og uforudsete begivenheder. Ved at tænke i forskellige scenarier kan vi identificere vores sårbarheder og træffe foranstaltninger for at imødegå dem. Vi må være forberedte på enhver eventualitet og have et beredskab klar til handling.
Vælg dine samarbejdspartnere med omhu
Det er afgørende at vælge de rette samarbejdspartnere, især når vi står over for uforudsete udfordringer som pandemier, krig eller finanskrise. Men også det, der er værre, som f.eks. krise i NATO, egentlig krig (og ikke hybridkrig), vitale samfundskritiske funktioner ude af drift mm.
Jeg anbefaler at gennemføre en konsekvens-scenarieøvelse og etablere en task force, der løbende opdateres om situationen og kan handle hurtigt og effektivt. Vælg dine samarbejdspartnere med omhu, da et stærkt team er nøglen til at navigere gennem kriser.
Det er værd at kæmpe
Selv når udfordringerne synes uovervindelige, er det vigtigt at fastholde troen på, at tingene vil blive bedre. Efter vinteren følger foråret, hvor strukturer og kultur vil genopstå på en ny og bedre måde.
Herefter har vi sommeren, hvor alt udvikler sig i kollektiv harmoni, inden efteråret kommer, og individet igen begynder at suboptimere – og så er vi fremme ved vinteren igen – og 80-100 år er atter gået.
Uanset hvor svært og uforudsigeligt det hele kan virke, er det værd at kæmpe for en bedre fremtid. Vi har set, hvordan samfund, virksomheder og mennesker kan komme stærkere ud på den anden side af modgang. Med den rette indsats, tro og vedholdenhed er der altid muligheder for vækst og succes, selv i de mest udfordrende tider.
De tre råd opsummeret:
1. Vær mentalt forberedt. Gør jer ulejligheden at tænke de vildeste scenarier igennem og vær ærlige om, hvor stærke/sårbare I er. Dæk jer fornuftigt ind, hav beredskabet klar.
2. Tænk over, hvem din task-force er – og dermed ikke er – hvis der kommer en krise udefra. Vær i stand til at samle dem hurtigt.
3. Det er værd at kæmpe. Efter den hårde tid blomstrer optimismen, og der skal I være klar. Hav altid et positivt bagtæppe.
Vores egne erfaringer gennem markedets fluktuationer
Med mere end 25 års erfaring i virksomhedsverdenen har vi lært, at vedholdenhed og fleksibilitet er nøglen til succes, selv i de mest udfordrende tider.
Vi har oplevet både op- og nedture i markedet, og selvom vores branche kan virke særligt udsat, har vores erfaring vist, at udbud og efterspørgsel følges pænt ad med en lille forsinkelse.
Selv i starten af en lavkonjunktur er der muligheder, og vi står altid klar til at udnytte dem, når højkonjunkturen starter igen.